خانم مریم خاوازی
مدیر عامل و رییس هیات مدیره شرکت آدران رایانه
انگیزه رسیدن به تولید سبب شد تا در پی کسب تجارب 10 سال شرکت آدران رایانه را تأسیس و پس از یک سال واردات، تولید کیوسک های اطلاع رسانی را آغاز کرد.
فعالیت خود را از چه زمانی و چگونه آغاز کردید؟
در سال 71 شرکتی تاسیس کردیم به نام ندا پرداز که من در حدود ده سال به عنوان هیات موسس، مدیر فروش و عضور هیات مدیره مشغول به فعالیت بودم. در آن مقطع زمانی صحبتی از کارآفرینی نبود و بعد از مدتی من با حفظ سهامی که در آن شرکت داشتم شرکت آدران رایانه را تاسیس کردم . اما در سال 85 دچار مشکل اقتصادی شدیم و به دلیل عدم حمایت دولت مجبور شدم که سهام خود در شرکت ندا پرداز را بفروش برسانم و مبلغ آن را در شرکت جدید سرمایه گذاری کنم. شرکت ما اقدام به تولید کیوسک اطلاع رسانی میکند. کیوسک ها یی که در واقع شبه atm هستند . این کیوسکها به شبکه بانکی و شبکه شتاب وصل میشوند ، تمام کارهای بانکی را انجام میدهند به غیر از دریافت و پرداخت پول.
در مدت زمان فعالیت خود مهمترین مشکلی که با آن برخورد داشته اید چه بوده است؟
مشکل من سازمانهای دولتی به عنوان اصلی ترین مشتریان شرکت است . که سلیقههای متعدد و استاندارهای گوناگونی از نظر فنی و اداری دارند. در واقع بزرگترین مشکل ما از سوی این مشتریان اصلی، عدم پرداخت به موقع است. اکثر آنها یک سویه کار میکنند. برای مثال یکی از مشتریان بانکی ما چون یک همایش دارد از ما درخواست دستگاه میکند اما میگوید شاید دستگاه را بعد از همایش از شرکت خریداری کند و شاید هم خریداری نکند. در واقع با آگاهی از شرایط بد بازار شرایطی را برای ما فراهم میکنند که برنده ای در این خرید و فروش وجود نداشته باشد. همچنین سیستم فعالیت شرکت ما به نحوی است که سود اصلی را از طریق سیستم پشتیبانی دستگاهها به دست میآوریم اما تا حالا که هشت هزار کیوسک نصب کرده ام تنها برای 50 عدد آنها قرار داد پشتیبانی دارم. اکثر شرکتهای طرف قرار داد من تمایلی به قرار داد پشتیبانی ندارند که همین امر باعث میشود نتوانیم سود قابل توجهی به دست بیاوریم.
در طول کار خود به دلیل زن بودن با محدودیت خاصی مواجه نشده اید؟
مگر میشود خانم دست به تجارت بزند و به مشکل برنخورد. در واقع به غیر از این مشکلات، مشکل دیگر من به خانم بودن من مربوط میشود که همین امر باعث میشود پروسه انجام کارهایم به کندی پیش برود.
علت وجود این مشکل برای چیست؟
به خاطر اینکه به خانمها دیر و سخت اعتماد میکنند. درست است که به دلیل مسوولیت پذیری خانم ها خیلی از مدیران مایل هستند که کارهای حساس خود را به آنها واگذار کنند اما همین که بحث یک کار فنی به میان میآید ترجیح میدهند که کار را یک آقا انجام دهند.
برای مقابله با این مشکلات از چه راهحلهایی استفاده میکنید؟
ما سعی کردیم با این مشکلات و نگاهها به نوعی و به روش خود کنار بیائیم. برای مثال سعی کردیم تعداد پرسنل مرد شرکت را افزایش دهیم تا در برخورد با مشتریانی که مایل نیستند با یک خانم برخورد داشته باشند مشکلی به وجود نیاید. در جلساتی که با شرکتهای سازمانی تشکیل میشد سعی کردیم در کنار یک خانم از یک مرد هم استفاده کنیم. اما در کل تلاش میکنیم توانایی های خود را به صورت عملی ثابت کنیم. از طرفی هم باید بگویم این مشکلات ریشه در باورها و اعتقادات مردم دارد و با گذشت یک روز یا دو روز حل نمیشود و نیاز به گذشت زمان زیادی است.
آیا تا کنون از حمایت های قانونی ، مالی و... برخورد شدهاید؟
خوشبختانه هر وقت دچار مشکل مالی شدهایم توانستهایم از یک راهی وامی دریافت کنیم اما این دریافت به سختی صورت گرفته است. تا کنون سه وام از وزارت فناوری اطلاعات دریافت کردیم اما میزان پرداخت بسیار پایین بوده است. به غیر این تا کنون حمایت دیگری از سایر ارگان ها دریافت نکرده ایم
انجمن زنان کارآفرین چطور آیا تا کنون توانستهاید مورد حمایت این انجمن قرار بگیرید؟
راستش را بخواهید اولین باری است که با این انجمن اشنا میشوم. اما همین آشنایی کوتاه هم باعث شده که بتوانیم رابطه خوبی با هم برقرار کنیم و قرار است درفعالیت خود از حمایت این انجمن برخوردار شویم.