کارآفرینی که دشت آدمخوار را به پستهزار تبدیل کرد
|
به گزارش فارس ، محمود بارانی باغدار پیشرو تولید کننده پسته ارگانیک (تولید بدون کود و سم شیمیایی ) در منطقه زرندیه ساوه معروف به دشت آدمخوار، که از سال 63 در این دشت بایر اقدام به ایجاد باغ پسته کرده و هم اکنون منطقه زرندیه به یک قطب تولید پسته ارگانیک تبدیل شده است. وی که خود را اصالتا اهل رفسنجان معرفی کرد، گفت: در تهران زندگی میکردم که در سال 62 یکی از دوستان پیشنهاد داد، زمینی را در زرندیه ساوه تهیه کرده و میخواهد از مشاوره من به عنوان فرد با تجربه در تولید پسته استفاده کند که ابتدا 100 هکتار زمین و یک حلقه چاه از او خریدم و شروع به کار اساسی تسطیح زمین و هموار کردن آن کردم و سپس ردیفهای درخت به صورت شمال و جنوب در فاصله هر ردیف 6 متر فاصله هر درخت 2 متر اقدام به احداث باغ کردم که برای هر هکتار 35 تا 40 میلیون تومان هزینه و 10 سال زمان مورد نیاز است تا باغ پسته به بازدهی اقتصادی برسد. بارانی افزود: برای هر دو و نیم تا 3 هکتار باغ پسته یک لیتر در ثانیه آب مورد نیاز است و همچنین بافت خاک باید رسی باشد. وی افزود: تا سال 74 هیچ کس کار من را در منطقه زرندیه تایید نمیکرد و میگفتند زمین این منطقه استعداد ندارد و افراد محلی خرافاتی داشتند که میگفتند، هیچ درختی سبز نمیشود و اینجا منطقه نفرین شده است اما به یاری خداوند درختان پسته سبز شدند و بعد از سال سوم یا چهارم پیوند زده شدند. وی افزود: در حال حاضر با پیش رو بودن بنده در منطقه زرندیه سایر کشاورزان تشویق شدند و 5 هزار و 300 هکتار پسته کاری در منطقه ایجاد شده و تولید 5 تن پسته خشک در هکتار به دست میآید، در حالی که میانگین تولید دشت 2.5 تن در هکتار است. بارانی تاکید کرد: سال گذشته با وجود خشکسالی سالهای قبل و زیان ناشی از آن 600 تن پسته صادر کردم و در مجموع حدود 800 تن پسته از این باغ تولید شد. این کشاورز در مورد افلاتوکسین پسته گفت که پایین تر از استاندارد اتحادیه اروپا است و آب شور منطقه زرندیه کمک میکند تا آفات پسته از بین برود. وی از کشاورزان و مدیران خواست به جای به کار بردن واریتههای مختلف پسته که باعث ایجاد آفات میشوند از رقم فندوقی پسته استفاده کنند که کمترین آفات در آن اثر دارد. وی افزود: 10 تا 20 هکتار زمین پسته کاری با 10 سال زمان حداقل 400 تا 500 میلیون تومان سرمایه میخواهد و تجربه این کار بسیار موثر است و اگر یک سال به دلیل خشکسالی و یا سرما زدگی محصول از بین رفت، نباید باغ رها شود، بلکه هزینه باغ حتما باید پرداخت شده و رسیدگی به آن تعطیل نشود. بارانی افزود: استاندارد پسته این است که هر 30 تا 32 عدد یک اونس وزن داشته و کیلویی 8 دلار به فروش برسد. وی افزود: پسته ارگانیک کیلویی 15 تا 20 دلار به صورت عمده فروشی و 31 دلار به صورت خرده فروشی در بازارهای اروپا فروخته میشود. این کشاورز نمونه گفت: پسته شامل 3 ثلث است که هزینه جاری مدیریت و بخش سود را تشکیل میدهد و اگر یک سال در گرما زدگی یا سرما زدگی درگیر باغ شود، نباید از ثلث هزینه آن کاسته شود و رسیدگی به باغ انجام شده تا سال بعد محصول بدهد. وی در مورد به کار گیری مهندسان کشاورزی گفت: متاسفانه برخی مهندسان کشاورزی فقط درسهای نظری خوانده و فرق بین درخت پسته و یا انجیر را نمیدانند و حاضرند با ماهی 250 هزار تومان مشغول کار شوند، اما پشت میز باشند، ولی من به عنوان یک کشاورز دنبال راننده حرفهای برای 36 دستگاه تراکتور با حقوق ماهیانه 500 هزار تومان میگردم و کسی پیدا نمیشود. وی افزود: برای 700 هکتار باغ سالی 4 میلیون تومان هزینه میشود که سال گذشته 5 میلیون درآمد داشته که یک میلیارد تومان آن سود بوده است. بارانی افزود: برای هر هکتار 40 تا 60 تن کود حیوانی به وسیله کانال کود به درخت داده میشود. این کشاورز پیشرو با بیان اینکه نیاز باغ پسته کود پتاس است اما عمده کودهای وارداتی فسفر است و استفاده از کود ازت در پسته جواب نمیدهد، در مورد مراحل اخذ مجوز ارگانیک پسته زرندیه گفت: این مجوز از شرکت bcs آلمان بعد از 2.5 سال رد یابی آثار سم و کود بر روی محصول اخذ شده و محصول تولیدی به شکل ارگانیک به اروپا صادر میشود. وی تاکید کرد: حتی یک درصد از تسهیلات بانکی استفاده نکرده و گرچه از 2 سال قبل درخواست تسهیلات آبیاری تحت فشار و قطرهای داشته اما مراحل اداری بسیار پیچیده و مجوزهای عجیب و غریب برای وام لازم است که از گرفتن وام صرفه نظر کردم. وی در مورد بیمه محصول گفت: چون شرکت بیمه کشاورزی به صورت دولتی است به همه باغها به یک چشم نگاه میکند در حالی که هر باغ و هر درخت حق بیمه خاص خود را دارد. بارانی افزود: وجود موش در باغ پسته امری بسیار عادی است که متاسفانه عامه کشاورزان از سمهای قوی استفاده میکنند که به زیان محصول است اما من با پرورش 30 تا 40 گربه در باغ بدون استفاده از سم در فصل لازم گربهها را به جان موشهای میاندازم و به وسیله شکار گربه موشها از بین میروند. وی تاکید کرد: 5 هزار سال سابقه پسته کاری در ایران وجود دارد، در حالی که مصرف کود 70 سال و مصرف سم 50 سال قدمت دارد و باید از آن جلوگیری کرد. وی افزود: فرمول مصرف کود 4-6-8 یعنی 4 درصد ازت ، 6 درصد فسفات و 8 درصد پتاس فرمول مجاز اتحادیه اروپا برای پسته است. وی تاکید کرد: استفاده از کود و سم باغ های پسته را زود پیر میکند در حالی که باغهای 250 ساله ارگانیک سرحال هستند اما برخی باغهای 30 تا 40 ساله به واسطه مصرف کود و سم مریض شدهاند. بارانی تاکید کرد: اگر آفات 10 تا 15 درصد نیز خسارات زد نباید سم استفاده شود، زیرا خود سم مقاومت درخت را نیز کاهش میدهد. محمود بارانی در باغ خود ابتکار جالبی به خرج داده که با ایجاد یک سایه انداز و پر کردن پوشال در سطح و دیوارههای آن یک کولر طبیعی بزرگی به انداز یک اتاق بزرگ درست کرده و گرمای کویر را به خنکای دلپذیری تبدیل کرده است. این کشاورز تاکید کرد تجربه ایجاد باغ و نگهداری حرفهای از باغ پسته در فکر و ذهن و اندیشه کشاورزان امثال من است که متاسفانه در هیج جا ثبت و ضبط نشده و حتی مهندسان کشاورزی رشته باغبانی آن را نمیخوانند و نمی دانند و بهتر است این تجربهها منتقل شود. بارانی در مورد نقش کویر در شیرینی شدن پسته گفت: تنش اختلاف دما بین شب و روز که باید حداقل 20 درجه باشد باعث شیرین شدن پسته میشود که در آمریکا چون این امکان طبیعی نیست به صورت مصنوعی با پاشیدن روغن گورک این تنش را ایجاد میکنند اما پاسخ نداده است. وی افزود: درجه حرارت در روزهای زرندیه ساوه تا 40 درجه و در شب 17 تا 24 درجه است که این اختلاف بیش از 20 درجهای باعث شیرین شدن پسته و کیفیت آن میشود. بارانی در مورد دستمزد کارگر گفت: برای جمع کردن پسته هر کیلو 50 تومان دستمزد میپردازیم که اگر 100 کیلو در روز جمع کند 5 هزار تومان، 400 کیلو 20 هزار تومان و برخی کارگران 800 تا 900 کیلو پسته در روز جمع آوری کردند که حدود 40 تا 45 هزار تومان دستمزد دریافت کردهاند. وی افزود: چون منطقه زرندیه بکر است و موارد قرنطیه را رعایت کردهایم شکر خدا آفت وارد این منطقه نشده است. وی در مورد آفات حشره سن و زنجره گفت: این آفات بر روی رقم اکبری و احمد آقایی قرار میگیرد اما بر روی پسته فندوقی اثر ندارد. برای مقابله با حشره سن به جای استفاده از سم، این حشرات توسط کارگران و با دست از باغ جمع آوری میشود. خسرو قهرمانی معاون فنی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان زرندیه با بیان اینکه این شهر حتی برای همسایگان ناشناخته مانده است گفت: از سال 85 از بخش ساوه به عنوان شهرستان تبدیل شده که 420 هزار هکتار مساحت دارد. وی افزود: در استان مرکزی 9 هزار و 500 هکتار باغ پسته وجود دارد که 7 هزار و 80 هکتار در زرندیه وجود دارد. همچنین 478 هکتار باغ سیب رقم گلاب کهنز و 2 هزار و 100 هکتار بادام و انگور کندری در این شهرستان وجود دارد. وی افزود: 450 هکتار باغ گردو و 6 هزار و 100 هکتار کشت گندم آبی و 15 هزار هکتار گندم دیم و 6 هزار و 100 هکتار جوی آبی و 300 هکتار جوی دیم و 60 هکتار حبوبات دیم مانند نخود و لوبیا کشت میشود. قهرمانی تاکید کرد: یک کشاورز نمونه 11 تن در هکتار جو آبی و 3 تن و 532 کیلو گندم دیم و 4 تن و 458 کیلوم کلزا از یک هکتار برداشت کرده است. وی افزود: رقم جو محلی به نام فصیح با عملکرد 11 تن و 330 کیلو در هکتار در این منطقه برداشت میشود. | |